Hoe kun je hout het beste beschermen?

Gepubliceerd op 8 april 2022 om 12:58

Hout dat buiten staat wordt aangetast door weer en wind en moet daarom beschermd worden als je er lang plezier van wilt hebben. Ook hout dat binnen staat bescherm je maar dan vooral tegen vuil worden en verkleuren.

 

Je kunt hout op twee manieren beschermen. Als eerste kun je het behandelen met verf, vernis of beits. Daarmee pak je het als het ware in in een soort plastic zak. Dat beschermt keurig zolang die plastic zak maar heel blijft. Komt er een scheur in de zak dan kan er water indringen en gaat de bescherming verloren. In plaats van het hout in te pakken in een plastic zak kun je ook je hout beschermen met olie. Olie ligt niet op het hout maar trekt er diep in. Daardoor kan een oliefilm niet lek raken en blijft een bescherming met olie dan ook veel langer in stand.

 

Voor buitenwerk geldt dat de zon de grote boosdoener is omdat die alles kapot brandt. Het zal duidelijk zijn dat de zon veel meer werk heeft om een dikke verflaag kapot te krijgen dan dat hij werk heeft om de toplaag van een oliefilm kapot te krijgen want die toplaag van de olie ligt maar nét op het oppervlak. De rest van de oliefilm zit onder het oppervlak en is dus niet door de zon te bereiken maar de toplaag is maar dun en wordt dus relatief snel afgebroken. Als de toplaag van de olie door de zon is afgebroken dan ontstaat er een kaal oppervlak. De oliefilm zit natuurlijk nog steeds in het materiaal en blijft het hout dus nog steeds jarenlang beschermen maar het oppervlak wordt dan kaal en zal gaan vergrijzen als er verder niets aan gedaan wordt. Vind je dat mooi dan hoef je niets te doen. Wil je dat niet dan moet je die toplaag regelmatig even aanvullen door een in olie gedrenkte lap over het oppervlak te halen. Dat moet dus vaker dan wanneer je schildert maar is snel gebeurt.

 

Werk je met verf, vernis of beits dan is de bescherming dus kwetsbaar maar hoef je minder vaak actie te ondernemen. Per keer heb je daarbij wel veel werk omdat je dan moet schuren, gronden en lakken. Bij olie blijft de bescherming heel lang in stand maar moet je wel vaker aan de slag. De hoeveelheid werk voor het onderhouden van een in de olie gezet oppervlak is daarentegen zeer gering.

Hoe breng je houtolie aan?

Doel van een oliebescherming is om het oppervlak te verzadigen met olie zodat er geen vuil en vocht meer in kan dringen. De algemene werkwijze daarvoor is als volgt:

 

  1.           Breng de olie dun aan met een kwast.
  2.           Laat de olie ongeveer een half uur intrekken.
  3.           Neem overtollige olie van het oppervlak af met schone, droge doeken.
  4.           Herhaal deze werkwijze tot het oppervlak geen olie meer op kan nemen en dus verzadigd is. Breng steeds maximaal 1 laag per dag aan. Daardoor zorg je ervoor dat iedere laag goed kan drogen.

 

Hoe warmer het is, hoe sneller olie droogt. De tijd van een half uur is dan ook niet vast. Als het warm is laat je de olie minder lang intrekken en begin je eerder met afpoetsen. Als het koud is mag de olie langer indringen en hoef je minder snel uit te poetsen.

 

Zorg er bij het afnemen voor dat je de overtollige olie echt van het oppervlak verwijderd. Blijven poetsen met een doek die al vol olie zit heeft dus geen effect. Als je denkt klaar te zijn met uitpoetsen dan neem je nog even een schone doek en poets nog een keer. Als die doek gewoon schoon blijft ben je klaar.

 

Laat de doeken altijd uitgespreid drogen om broei te voorkomen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.