Dakpannen reinigen

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 11:09

Als je een pannendak op je huis hebt liggen herken je het probleem van een vies dak vast wel. Er kan mos groeien op je dak en naar verloop van tijd wordt de kleur van je dakpannen steeds doffer. Veel mensen vinden dit niet zo mooi staan en zouden maar wat graag willen dat hun dak er weer uit ziet als nieuw. Als het dak echter nog geen 50 jaar oud is, is het zonde om je hele dakbedekking te laten vervangen. Wat moet je nu?

Frisse uitstraling van je dak

Je dakpannen reinigen is dé oplossing voor een viezig dof dak. Bij een dak reiniging Worden alle dakpannen namelijk grondig schoongemaakt zodat ze weer kunnen stralen alsof ze er net nieuw zijn opgelegd. Over het algemeen zijn er twee manieren voor een dakdekker om je dakpannen te reinigen. Meestal gaat deze gewoon over je dak heen met een hogedrukspuit om al het vuil en mos van het dak af te spoelen. Dit is het minste werk, en daarmee dus ook de goedkoopste ingreep. Het resultaat is dat je van de buitenkant weer een kleurrijk dak hebt met een volledig frisse uitstraling voor de komende tijd. Er zit echter ook een nadeel aan deze methode. Als je de bovenkant van de dakpannen bewerkt met een hogedrukspuit blijft de onderkant van je dakpannen namelijk onaangeroerd. Dit is voor het uiterlijk van je dak niet zo zeer een probleem. Het mos en de viezigheid zal daarentegen wel sneller geneigd zijn terug te komen. Bovendien zullen je dakpannen sneller stuk gaat als niet goed worden schoongemaakt van onderen. De meest grondige methode om je dak te reinigen is dan dus ook om de dakpannen eerst van het dak te verwijderen. Op deze manier kunnen alle dakpannen volledig worden gereinigd voor zij worden teruggeplaatst. Zo is je dak niet alleen op het oog schoon, maar ook écht schoon. Dit kan de levensduur van je pannendak verlengen.

Goed onderhoud is belangrijk

Het reinigen van je dakpannen is een van de manieren om je pannendak te onderhouden. Het onderhouden van je pannendak is net zo belangrijk als het onderhouden van andere waardevolle spullen. Hoe beter je je bezig houdt met onderhoud hoe langer het mee gaat. Het reinigen van je pannendak en andere onderhoudswerkzaamheden kunnen de levensduur van je pannendak aanzienlijk verlengen. De gemiddelde levensduur van een pannendak in Nederland is al zo’n 50 jaar. Met het juiste onderhoud kan dit oplopen tot wel 80 jaar. Als je het dak dus goed onderhoud kan een nieuw gelegd dak je hele leven mee gaan.

Wat kan ik nog meer doen?

Naast het reinigen van je dak kan je nog meer dingen doen om je dak te onderhouden en de levensduur te verlengen. Je kunt de dakpannen bijvoorbeeld laten impregneren. Voor je het dak laat impregneren moet deze wel eerst worden gereinigd. Bij het impregneren van je dak worden de dakpannen gelaagd met een vuil- en waterafstotende vloeistof. Zo houdt je dak het langer vol in de wisselende weersomstandigheden in Nederland. Je dakpannen laten coaten is een vergelijkbaar proces als het impregneren van een dak. Met een coating kan je het dak echter een hele nieuwe, frisse uitstraling geven. Je kunt hem bijvoorbeeld in een andere kleur laten coaten, of de originele kleur weer perfect terug brengen. Overleg met een dakdekker bij jou in de buurt wat voor jou de beste keuze is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.