Hou je tuin gezond met deze tips

Gepubliceerd op 31 augustus 2021 om 13:52

Een gezonde tuin is een tuin waar je graag vertoeft en waar de planten lekker bloeien. Het is echter niet altijd even makkelijk om je tuin zo te onderhouden dat al het leven er op de best mogelijke manier kan groeien. Daarom helpen we je graag een eindje op weg met enkele tips, die je helpen met het werken in de tuin.

Hou je bodem gezond

Als de bodem van je tuin gezond is, is dat een uitstekende basis. Tuinonderhoud in Hoogeveen begint natuurlijk met het leggen van een goede ondergrond, zodat de planten die erin groeien niets te klagen hebben. Je houdt je bodem gezond en vruchtbaar, door compost, mulch of mest te gebruiken. Dit schep je door de ondergrond, zodat het echt een onderdeel wordt van de bodem. Het bemesten van je tuin moet in het voorjaar gebeuren; dan hebben de planten dit het hardste nodig om weer volledig in bloei te kunnen komen.

Blijf onkruid verwijderen

Onkruid is nooit een gewenste gast in de tuin, maar wie het tijdig en nauwkeurig verwijdert, zal er zo weinig mogelijk last van hebben. Je kan ook vaste planten en bodembedekkers plaatsen, zodat je onkruid minder kans krijgt om te groeien. Heb je dat niet, dan is het slim om regelmatig een ‘rondje’ onkruid te doen en het te verwijderen. Op die manier hou je de groei ervan binnen de perken en valt de overlast ervan alleszins mee.

Snoei niet te enthousiast voor de winter

Planten hoeven niet per se heftig gesnoeid te worden als de winter voor de deur staat. In plaats daarvan kan je het beste wachten tot de lente en hou je de planten gewoon zoals ze zijn. Dit is goed voor de planten zelf, omdat ze zo beter tegen de kou kunnen, maar ook voor het dierlijke leven in je tuin. In een volledig gesnoeide tuin hebben dieren minder mogelijkheden om te schuilen tegen het koude weer. Dus ook voor de dieren die graag wat beschutting tegen het slechte weer zoeken, is een rijkelijk begroeide omgeving zeer welkom.

Zorg dat je materiaal op orde is

Het bijhouden van je tuin gebeurt met verschillende materialen. Dit kunnen elektrische apparaten zijn, maar ook ouderwetse, met de hand bediende werktuigen. Waarmee je je tuin ook bijhoudt, het is fijn als het materiaal gewoon in orde is. Laat daarom een heggenschaar niet in de tuin liggen na gebruik, zodat het kan gaan roesten. Elektrische apparaten dienen soms even kort schoongemaakt te worden, zodat er geen zand of modder in gaat vastzitten. Wie hier aan denkt en het netjes bijhoudt, zal nog vele jaren plezier hebben van het tuingereedschap.

Onderhoud je tuinmeubelen

Hoewel veel tuinmeubelen van kunststof zijn en dus makkelijk te onderhouden zijn, is het verstandig om ze regelmatig even schoon te maken. Dit verlengt de levensduur van de tuinmeubelen en zorgt er ook voor dat het er gewoon netjes uit ziet. En dankzij het kunststof is het onderhoud een klusje van niks; een sopje, een doekje en binnen een kwartier ben je klaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb