Wanneer je de groepenkast moet uitbreiden

Gepubliceerd op 21 januari 2022 om 10:13

In de groepenkast wordt elektriciteit verdeeld en beveiligd. Als je een huis hebt heb je ook een groepenkast nodig die je huis van stroom voorziet. Er zijn verschillende soorten verdeelkasten. Je hebt 1 fase verdeelkasten en 3 fase verdeelkasten. Het hangt van de apparaten die je gebruikt af welke type kast je nodig hebt. De verdeelkast bestaat uit een hoofdschakelaar, aardlekschakelaar en groepen. Niet iedereen heeft evenveel groepen. Het hangt van een aantal dingen af hoeveel groepen je nodig hebt. Soms is het nodig om meer groepen te laten plaatsen. Dit is uitbreiding. Het is bijvoorbeeld nodig als je wilt koken op inductie.

Koken op inductie

Als je gaat koken op inductie is het nodig om je verdeelkast uit te bereiden. Een inductiekookplaat is een apparaat die veel stroom gebruikt. Als je er gebruik van wilt maken moet er een speciale aansluiting worden aangesloten. Die aansluiting heeft een perilex aansluiting. Als je deze aansluiting gaat gebruiken is het ook nodig om de verdeelkast uit te bereiden. Dit moet worden gedaan omdat je een speciale kookgroep nodig hebt. Je hebt dit nodig omdat een inductiekookplaat veel stroom verbruikt. Het kan daarom niet worden aangesloten op een andere groep met andere apparaten. Anders kan er overbelasting ontstaan.

Waarom uitbreiden?

De verdeelkast uitbreiden is meestal nodig wanneer je oude woning gaat moderniseren. De verdeelkast is het hart van alle elektra in je huis. Er wordt van alles uit geregeld. De stoppen in de verdeelkast gaan rond de 30 jaar mee. Als je ze langer dan 30 jaar hebt dan is er sprake van veroudering. In dit soort gevallen moet het worden vervangen met spoed. Als dit niet wordt gedaan kan dat brand tot gevolg hebben. Je kan het ook veilig laten uitbreiden. Er moeten dan ook wel werkzaamheden worden gedaan om alles helemaal veilig te maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.