Oplevering nieuwbouw: let op deze punten!

Gepubliceerd op 21 april 2022 om 14:44
oplevering nieuwbouw

Als je een nieuwe woning hebt laten bouwen, dan is de oplevering hiervan een spannend onderdeel. Voordat de definitieve oplevering wordt gedaan, is er een mogelijkheid om een vooroplevering uit te voeren met de aannemer. Dit is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Hier kun je namelijk al kijken of er eventuele gebreken zijn. Zo heb je na de definitieve oplevering minder kans op extra werkzaamheden. Wel is het zo dat je nieuwbouwwoning bij de vooroplevering nog niet helemaal klaar is, dus je kunt nog niet alles controleren. Bij de definitieve oplevering, is het handig om een opleveringskeuring voor nieuwbouw uit te laten voeren. Lees hier alvast meer over de oplevering en keuring van je nieuwbouwhuis. 

Een keuring voor de oplevering van je nieuwe woning

Als je nieuwe woning helemaal klaar is, dan heb je recht op een opleveringskeuring. Hier kan worden gekeken naar eventuele gebreken van de woning, die dan nog hersteld kunnen worden. Om dit allemaal goed te kunnen controleren, is het goed om een bouwkundige mee te nemen naar deze inspectie of oplevering. Zo ben je zeker dat er grondig naar alle aspecten wordt gekeken. Tijdens deze keuring loop je een rondje door je nieuwe huis, waarbij je alles goed controleert. Kijk goed of alles aan jouw wensen voldoet, zoals je dat hebt aangegeven. Let hierbij goed op eventuele beschadigingen aan ramen, deuren, kozijnen of sanitair. Controleer daarnaast ook of het water goed uit de kranen komt en of de wc doorspoelt. 

Wat te doen bij gebreken?

Nadat je ofwel alleen of samen met een bouwkundige door je nieuwe huis hebt gelopen en de keuring hebt gedaan, maak je samen een proces-verbaal op van de oplevering. In dit document staan eventuele gebreken die naar voren zijn gekomen tijdens de keuring. Wanneer je dit document ondertekent dan ga je akkoord met het huis, maar wel met uitzondering van de gevonden gebreken. In dit geval moet de aannemer deze gebreken ook binnen een aantal maanden herstellen. Het is dus echt belangrijk om een opleveringskeuring bij je nieuwbouw woning uit te voeren. Voor extra advies kun je bij Huiskeur.nl terecht. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.