Onterecht ontslagen? Welke rechten heb je en welke stappen moeten doorlopen worden?

Gepubliceerd op 1 augustus 2022 om 14:51

Heeft jouw werkgever je de laan uitgestuurd? Dan zorgt dit allereerst voor flink wat frustraties. Bovendien komt er zowel emotioneel als praktisch gezien veel op je af. Als je terecht ontslagen bent, heb je vaak geen poot om op te staan. Wanneer je van mening bent dat een werkgever je onterecht heeft ontslagen, raden wij je niet aan je hier maar zo bij neer te leggen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten wat zij moeten doen als ze onterecht ontslagen zijn. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk welke rechten je hebt en welke stappen doorlopen moeten worden bij een onterecht ontslag.

Stap 1: juridische hulp inschakelen

Wie een onterecht ontslag aan wil vechten kan het beste direct juridische hulp inschakelen. Een jurist kan je precies vertellen of een reden voor ontslag rechtsgeldig is of niet. Ook kan hij je op de hoogte brengen van eventuele uitzonderingen die gelden. Zo’n specialist kan je bovendien helpen om een onderhandelingspositie te bepalen, een bezwaarbrief te schrijven en onderhandelen.

Stap 2: zoek uit of de reden voor ontslag geldig is

Een werkgever mag je alleen ontslaan als hier een rechtsgeldige reden voor is. Geldige redenen voor een ontslag zijn bijvoorbeeld een reorganisatie of een bedrijfssluiting. Je mag ook ontslagen worden als er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding of als je niet goed functioneert. Ben je om een andere reden ontslagen? Zoek dan eerst uit of dit een geldige reden voor ontslag is. Een werkgever moet overigens altijd kunnen bewijzen dat hij je vanwege een rechtsgeldige reden op straat heeft gezet. Ontbreekt dit bewijs? Dan mag hij je niet ontslaan.

Stap 3: bepaal je plan van aanpak

Blijkt dat je ontslagen bent zonder dat er sprake is van een rechtsgeldige reden? Dan kun je jouw ontslag aanvechten. Het is in dat geval belangrijk dat je bepaalt wat jouw plan van aanpak wordt. Zonder een doordacht plan is de kans op succes namelijk een stuk kleiner. Als je zelf niet weet hoe je een plan van aanpak opstelt om jouw ontslag aan te vechten, schakel je een jurist in.

Stap 4: weet wat je rechten zijn en maak hier aanspraak op

Als werknemer zijn er verschillende rechten die jou beschermen bij ontslag. Het is belangrijk dat je weet wat jouw rechten zijn tijdens een ontslagprocedure. Een opzegverbod, opzegtermijn en transitievergoeding zijn voorbeelden van rechten die werknemers bij ontslag hebben. Wil je aanspraak maken op deze rechten? Dan moet je nog een aantal zaken regelen met jouw werkgever en het UWV, zoals eindafrekening, getuigschrift, uitkering en/of recht op oude werk.

Sluit een rechtsbijstandverzekering af

Een jurist inschakelen is niet goedkoop. Wil je voorkomen dat je deze kosten uit eigen zak moet betalen? Dan kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor juridische hulp bij een conflict, zoals onterecht ontslag. Wie zich wil verzekeren voor rechtsbijstand doet er goed aan eerst een vergelijking te maken voordat hij een verzekering afsluit. Door te vergelijken lukt het je namelijk om de beste rechtsbijstandverzekering te vinden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.