Hard water, wat betekent dat

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 09:35

Water wordt gezien als een bron van leven, we gebruiken het vaak om te drinken maar het dient ook tal van andere mogelijkheden. Toch staan we vaak niet stil bij de kwaliteit van het water dat we gebruiken en wat voor invloed deze kwaliteit heeft. Dat is ook niet zo gek, we vinden het namelijk maar vanzelfsprekend dat we water uit de kraan kunnen drinken en wat de wc doorspoelt wanneer we op een knopje drukken. Toch zit hier veel meer achter dan dat je op het eerste ogenblik denkt. Wist jij namelijk dat de waterhardheid een grote invloed heeft op je huishouden?

Wat is waterhardheid

Allereerst is het goed om eens toe te lichten wat hard water betekent, het houdt in dat water veel kalk bevat. Dit bestaat uit calcium en magnesium wat diep onder de grond opgeslagen ligt, in Nederland wordt grondwater uit de bodem omhoog gepompt waardoor het langs deze verschillende lagen komt. De calcium en magnesium dat hierin opgeslagen ligt brokkelt dan beetje bij beetje af waardoor het in het water terecht komt.

Hard water aanpakken

Een van de meest bekende nadelen van hard water is de kalkaanslag die het achterlaat, dit gebeurt vaak op je elektronische apparaten welke werken op water, sanitair en zelfs je meubels. Vaak gaan mensen dit tegen door met allerlei antikalkmiddelen en andere chemische reinigingsmiddelen de kalkaanslag te behandelen. Dit heeft een erg negatieve invloed op het milieu, daarnaast zijn de resultaten ook vaak maar van korte duur. Het gebruiken van deze middelen is namelijk maar een oplossing voor op de korte termijn.

Besparingen

Een waterontharder kan een gunstige factor zijn in besparingen in huis, de huishoudelijke apparaten die in huis gebruikt worden hebben namelijk een kortere levensduur dankzij hard water. Het vele ontkalken is namelijk slecht voor de apparaten. Wanneer je dus kiest voor de installatie van een waterontharder wordt de levensduur verlengd, daardoor bespaar je na verloop van tijd op de aanschafkosten. Daarnaast zorgt een waterontharder ook voor een efficiëntere werking van je huishoudelijke apparaten en detergenten, hierdoor is er minder nodig per keer wat ook zorgt voor lagere kosten.

Waterontharder

Een waterontharder is een apparaat dat aangesloten wordt op de waterleiding, vaak na de watermeter omdat het apparaat dan het meest efficiënt werkt. Er bestaat ook een ander type waterontharder, deze werkt met een magneet en wordt op de waterleiding vastgezet, deze verandert echter alleen de verschillende moleculen en zorgt er niet voor dat alle kalk uit het water gehaald wordt. Daarnaast werkt dit type apparaat vaak alleen maar op korte afstand waardoor je verder in huis niks merkt van de installatie van dit apparaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb