Hoe kies je de juiste kachelpijp?

Gepubliceerd op 21 april 2022 om 14:39
kachelpijp

Wanneer je een kachelpijp gaat bestellen, dan is het belangrijk dat je weet wat voor kachelpijp jij in huis moet halen. Door middel van een kachelpijp wordt alle schadelijke stoffen van jouw kachel naar buiten afgevoerd. Zonder deze pijp zouden deze stoffen in jouw huis blijven ronddwalen, wat uiteraard niet gewenst is voor jouw gezondheid. Het kan zijn dat jouw kachel toe is aan een nieuwe pijp. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om goed te overwegen wat voor materiaal je kiest voor de pijp.

Kiezen voor een kachelpijp of een schoorsteen?

Wanneer we praten over een kachelpijp, denken veel mensen aan een schoorsteen. Ondanks dat de functie hetzelfde is, zijn ze erg verschillend van elkaar. Een schoorsteen is namelijk een attribuut wat door middel van metselwerk deel is geworden van de structuur van jouw woning. Vooral in oudere woningen zien je vaak een dikke wand rond de kachel, wat de schoorsteen is. Een kachelpijp is juist het tegenovergestelde van de schoorsteen. De kachelpijp wordt afzonderlijk aangesloten aan het huis. Het is uiteraard ook mogelijk om de pijp door de schoorsteen te halen, maar huizen zonder schoorsteen hebben ook toegang tot deze pijp.

Het vinden van de juiste pijp voor een gaskachel

Wanneer je jouw kachelpijp in huis haalt, moet je allereerst te weten komen welk formaat je nodig hebt voor jouw kachel. Een foute maat pijp zal niet passen op de aansluiting van de kachel en kan dus niet de schadelijke stoffen afvoeren naar buiten. Het formaat van een kachelpijp is altijd geformatteerd in diameters. Het heeft specifiek betrekking tot de binnendiameter. Dit komt omdat de buitendiameter kan verschillen, aangezien de een een dikkere isolatie heeft dan de andere.

Het verschil tussen een enkel- of dubbelwandige kachelpijp

Wanneer je de juiste diameter hebt vastgesteld, moet je de keuze maken tussen een enkele of een dubbelwandige kachelpijp. Wanneer je een kachelpijp gaat bestellen, moet je bij Woodburner zijn. Een dubbelwandige kachelpijp is vrijwel altijd de veiligere keuze, aangezien het minder risico heeft. Een enkelwandige kachelpijp mag bijvoorbeeld niet door een muur heen gaan, aangezien het een groter brandgevaar heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb